Ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk
Faktisk overtar Innsyn.no
Skrevet av Tarjei Leer-Salvesen December 17, 2019
Del denne saken
Facebook Twitter Mail

Fædrelandsvennen har inngått en avtale med Faktisk om at nettsiden og søkeverktøyet Innsyn.no overtas av Faktisk-redaksjonen.

NB! Frem til vi får på plass en ny løsning som er spesialtilpasset norske journalister, er det mulig å benytte seg av Hallvard Nygårds åpne tjeneste norske-postlister.no.

Siden 2015 har Fædrelandsvennen drevet nettsiden som tilbyr et verktøy som gjør det lettere å finne og be om innsyn i dokumenter fra et stort antall offentlige virksomheter som ikke har vært søkbare gjennom myndighetens nettside eInnsyn og forgjengeren OEP. Lett og rask tilgang til skriftlige kilder er sentralt for å lage god journalistikk.

Verktøyet ble utviklet lokalt først for å møte Fædrelandsvennens egne behov, men har vokst til et nasjonalt verktøy som i dag omfatter mer enn 15 millioner journalposter om offentlige saksdokumenter. Prosjektet har i flere omganger fått støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Nå er det naturlig at Innsyn-prosjektet videreutvikles som et verktøy for alle norske journalister, og da er Faktisk-redaksjonen en god plattform for å utløse samarbeid og dugnad rundt dette.

Midlertidig blir søkeverktøyet nå stengt. Videre skal det gjøres et arbeid for å bygge mer avanserte søke- og bestillingsfunksjoner, slik at norske journalister får et enda bedre verktøy enn før. Det vil bli bygget i et login-miljø og til redaksjonell bruk. NTB-portalen vil bli brukt til dette formålet, og NTB hjelper med utviklingen.

Dette innebærer en forandring for Innsyn.no som inntil nå har vært åpen for brukere utenfor pressen. For Fædrelandsvennen var hovedformålet å utvikle bedre verktøy for journalistikk, og denne intensjonen videreføres på en god måte når Faktisk-redaksjonen nå overtar. I mellomtiden har brukere utenfor pressen fått andre, åpne verktøy de kan bruke.

To ganger i løpet av 2019 har Fædrelandsvennen og Faktisk invitert til «hackaton» for å få gravejournalister og utviklere til å snakke sammen om hva slags innsynsløsninger vi ønsker oss og hva vi tror det er mulig å bygge. Hensikten er å utløse samarbeid og dugnadsånd utover det lille miljøet som har jobbet med prosjektet frem til nå. Den første fant sted i mars, den andre under Data-Skup.

Nå gjør vi noe med disse planene. Vi gleder oss.

 

 

Fædrelandsvennen AS er et mediehus basert i Kristiansand, og utgir den største avisen på Sørlandet. Kontaktperson: Ansvarlig redaktør Eivind Ljøstad, tlf 91169392

Faktisk.no AS er en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge. Kontaktperson: Ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg, tlf 93207502

Tilbake til innsyn.no